Üzenetünk

Fatima szeptemberi üzenete

Prédikációjában a sokak által csak Gyuri atyának nevezett lelkész két idézetre támaszkodva építette fel mondanivalóját. Az egyik gondolat Fatima száz évvel korábbi üzenete volt, amit 1917. szeptember 13-án hallottak a pásztorgyermekek: „Imádkozzátok naponta a rózsafüzért, hogy vége legyen a háborúnak.” Hiszen ma is háborút vívunk, ha nem is a hagyományos fegyverekkel. Harcolni kell fegyelemmel, az előírások betartásával a koronavírus ellen. Ez a harc különösen azért nehéz, mert a vírus a személyes kapcsolatainkat is tönkreteszi. Gondoljunk csak az anyák napjára, ahol a nagymamák közül sokuknak nem adatott meg az az érzés, hogy megölelhessék unokáikat. Az emberek közötti elidegenedés növekedett. Ezért is fontos, hogy minden elmaradt ölelést, puszit, kézfogást sokszorosan pótoljunk vissza, ha vége lesz a járványnak. Küzdeni kell a vírusnál is kártékonyabban terjedő ideológiák ellen is, amelyekkel szemben egy katolikus, keresztény embernek kötelessége szót emelni. Gyuri atya kérte a hívőket, hogy építsenek Ferenc pápa és a Magyar Katolikus Püspöki Kar útmutatásaira és előírásaira, tartsák be a szentmisei korlátozásokat, bármilyen nehéz is. Vigyázzunk egymásra, hiszen az ötödik parancsolat is ezt írja elő: ne ölj! Védd az életet! 

A másik gondolatot Jakab Antal székely püspöktől idézte az atya. Jakab Antalnak Márton Áron munkatársaként rengeteg üldöztetésben volt része a román kommunista diktatúra alatt, évekig dolgozott ólombányákban, de töretlen maradt az a hite, hogy „A jó Isten nem engedi ki a kezéből a világ kormányzását!” Erre a gondolatra alapozva ne adjuk fel mi sem. Bízzunk a jövőben, kérjük a jó Isten kegyelmét és a Szűzanya közbenjárását a nehéz időkben.

Az ünnepi szentmise végén Helter István plébános megköszönte Kispál György atyának a lélekerősítő gondolatokat, majd a kegytárgyak megáldását követően került sor a megszokott körmenetre. A búcsú végül szentségimádással zárult, amit az egyházmegye hitoktatói tartottak, hiszen két éve szeptember 13-a egyben a megye hitoktatóinak búcsúnapja is.

A jelenlévők minden bizonnyal ezen a szép kora őszi szeptemberi délelőttön is lelkiekben megerősödve tértek haza.