Zarándokút

Járjuk végig a zarándokutat, követve Szent István, Boldog Gizella és fiuk, Szent Imre lelki örökségét. Egy út, hét állomás a Magyar Szent Család nyomában.

Állomások

Székesfehérvári Püspöki Palota
Székesfehérvári Püspöki Palota
Magyarország legismertebb copf stílusú épületének teljes homlokzata megújult. Székesfehérvár főterének látványát meghatározó palota 1788 és 1802 között épült fel. A Magyar Szent Család nyomában zarándokút fejlesztése során az épület dísztermét és a hozzá kapcsolódó reprezentatív tereket is látogatóbarát módon fejlesztettük. Vendégeink meglátogathatják a bensőséges hangulatú Stornó Ferenc tervei szerint készült püspöki magánkápolnát is. A mozgásukban akadályozottak egy könnyen megközelíthető speciális látogatói térben, képernyő segítségével barangolhatják be az épület látványos részeit.
Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum
Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum
A múzeum az 1736 és 1777 között épült egykori ferences rendház épületében működik. A város főterén álló épületet sikerült régi fényében helyreállítani, a rekonstrukció a belső tereknek is visszaadta az eredeti harmóniát, ráadásul az egész épület akadálymentesített. Látogatóinkat tágas fogadótér, az egykori rendház helyreállított kerengője, elegáns belső udvar, ajándékbolt és hangulatos kávézó fogadja.
Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház
Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház
Az egykori székesfehérvári Nádasdy-, majd Szőgyény-Marich-palotát 1902-ben vásárolta meg a Székesfehérvári Egyházmegyea Római Katolikus Egylet céljára. 1903-ban épült meg az udvaron a Szent István és Szent Imre termeknek otthont adó épületszárny. Az épület államosítása után 1994-ben került újra a Székesfehérvári Egyházmegye tulajdonába. Az egyházi rendezvények mellett irodalmi és történelmi előadások, hitépítő, teológiai előadások, kiállítások, komolyzenei-, családi és klubprogramok várják az idelátogatókat.
Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária-kegyhely
Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária-kegyhely
Kiemelt, országos jelentőségű búcsújáró hely. Az ősi kegyhely újkori templomát 1727 és 1742 között a móri kapucinusok építették, akik 1788-ig működtek itt. 1942-ben kezdődött a szabadtéri oltár és a zarándokudvar építése, amelyet Shvoy Lajos megyéspüspök kérésére Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1948-ban benediktált. Az egykori iskola épületében a kegyhelytől néhány száz méterre 56 fő befogadására alkalmas zarándokszállást alakítottak ki a Magyar Szent Család nyomában zarándokút fejlesztése során.
Bodajki Szent Imre Zarándokház
Bodajki Szent Imre Zarándokház
Az egykori iskola épületében a kegyhelytől néhány száz méterre 56 fő befogadására alkalmas zarándokszállást alakítottak ki a Magyar Szent Család nyomában zarándokút fejlesztése során.
Vértessomló – Plébániatemplom és Magyar Szent Család mesetér
Vértessomló – Plébániatemplom és Magyar Szent Család mesetér
A falu határában álló ősi kápolnát Esterházy József gróf bővíttette ki 1735-ben, majd 1752-ben és 1770-ben további építési munkálatok zajlottak. Esterházy Miklós gróf 1850 és 1852 között felújíttatta és bővíttette a templomot. 1813-tól plébánia, addig Környe filiája volt. A győri egyházmegyétől 1993-ban csatolták a székesfehérvári egyházmegyéhez. 2011-től Spányi Antal megyéspüspök kezdeményezésére a gyermeket váró, gyermeket hordozó családok zarándoklatát tartják Vértessomlón.
Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont
Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont
A Székesfehérvárra érkező zarándokokat a látogatóközpontban fogadjuk, ahol számos történelmi érdekességgel találkozhatnak. Az épület kivitelezését régészeti feltárás előzte meg, ekkor tárták fel az egykori Monostor-bástya északi falát, mely köré a látogatóközpont épült.